Door het oog van de naald.

In januari hadden we opeens dat een lamp ging knipperen. Ik zei nog voor de grap dat onze huisgeest met ons communiceerd. In de lamp zat een ledbolletje. Omgewisseld en het was over. 8n de badkamer hadden we een paar weken later dat de ven soms harder gaat met  draaien. En het licht gaat soms feller branden. Vreemd.

Half mei viel het Peter op dat de zonnepanelen minder opbrachten. Het waren allemaal pieken. Wat raar. Er werd contact gezocht met de leverancier en die konden zien dat in 1 week week de omvormer 700 x had gereset. De spanning kwam zo hoog dat het door de ingebouwde beveiliging telkens afsloeg. Contact gezocht met stedin omdat het niet aan de panelen ligt. Stedin zei vriendelijk dat er een formulier op hun site is en daar de klacht beschreven kan worden. En daarmee klaar.

Peter heeft op internet gevonden dat er problemen kan ontstaan als er meerdere huizen met panelen teruglevering. Dus is Peter haast bij iedereen langs gegaan om te vragen of z zij ook dit probleem hebben. Nee dus. Raar.

Het zal toch niet zo zijn dat wij de enige zijn met dit nadeel?

Het zat Peter niet lekker dus verder denken. Met doormeten zaten we vaak boven de 250 volt. Is niet goed hoor, voor je apparatuur.

Bij de volgende check voelde Peter dat de verzegelde zwarte bak onder de meter in de meterkast warm aanvoelde. Bij het aanzetten van de oven en elektrische kachel werd het heet. Dus maar weer Stedin bellen. Na weer niet serieus genomen te worden vertelde Peter dat de kans groot is dat er straks brand is.

Binnen een uur stond Stedin voor de deur. 

En wat blijkt, de draad was al flink weggesmolten, schroeiplek en een laag teer. Dus dat we brand zouden hebben was al duidelijk. De monteur zei dan ook dat Peter er goed aan had gedaan om te bellen. Dit was anders heel naar afgelopen.

Nu is het zo dat Peter er verstand van heeft en zo voortijdig aan de bel kon trekken. Maar heb je er geen verstand van dan ben je dus duidelijk de sigaar.

De ven draait normale toeren, ledbolletje zit weer in de lamp en de huisgeest is vertrokken. De panelen geven weer de goede opbrengst.

Eind goed al goed