Vandaag kreeg ik een brief op de mat. Een brief van het bevolkingsonderzoek. Met een uitnodiging voor een mammogram. Aaaaaa, is het alweer twee jaar geleden. Lijkt mij sterk. Voelt als de dag van gisteren.

 

De vorige keer heb ik mijzelf beloofd dat ik dit onderzoek niet meer hoeft te doen. Het druist zo tegen mijn gevoel in. Ik vind een onderzoek een goed zaak maar de manier waarop niet.

Je mag je borst op een glazen plank leggen, daarna duwen ze een plank tegen de bovenkant van je borst aan. Tot nu toe geen probleem alleen duwen ze de plank best ver door waardoor je het gevoel hebt dat je borst geplet wordt. En dat is nou echt helemaal niet prettig. Maar... als dat moet dan moet het. Meestal ben ik braaf en laat dat over mij heen komen. Zo ondergaat ik de meeste behandelingen. Maar de laatste keer had ik echt dat ik er helemaal klaar mee was. Het is nooit in een keer goed, ik ben diegene waar het altijd even over moet. Dus worden mijn borsten twee keer geplet en twee keer blootgestaan aan röntgenstralen. Het voelt gewoon niet goed. De laatste keer had ik echt het gevoel dat het meer bevorderd dan dat het goed is.

Maar je krijgt de uitslag dat alles goed is en je leeft je leven. Tot vandaag...

De beruchte uitnodiging. En heel mijn lijf en geest zegt NEEEE.

Dus dan maar eens googlen voor een alternatief. En kom er al snel achter dat (ook) hierbij verschillende kampen zijn. De ene kamp zijn de radiologen die stellig beweren dat een mammogram het enige juiste is omdat ze dieper in het weefsel kunnen kijken. Een klein stemmetje fluistert dat het ook hun broodwinning is. Al zegt KWF dat dit echt het beste onderzoek is omdat andere onderzoeken nog niet volledig is afgerond

De volgende kamp is Thermografie. Zij beweren dat ze in een nog vroeger stadium cyste of tumoren kunnen ontdekken. Dit gebeurt d.m.v infrarood. Wordt door verzekeraars niet vergoed.

En dan nog de echo, wordt meestal gebruikt na een mammogram om wat preciezer te kijken. Dat ik dus denk, laat ze dat nu maar gelijk doen. Scheelt een hoop narigheid. Wordt niet vergoedt.

Alle kampen spreken elkaar tegen en zijn er van overtuigt dat hun methode het beste is. Gelukkig zijn ze bij de mammografie we heel eerlijk dat het zeer doet, goh. En dat ze naarstig op zoek zijn naar een vriendelijker methode.

Dat heb ik nu niks aan want mijn afspraak is al over vier weken.

Het brengt mij enorm in de war.

Mammografie wil ik niet, maar ja, als er dan toch kanker bij mij geconstateerd wordt, heb ik het dan zelf over mij heen getrokken doordat ik eigenwijs was?

Thermografie, hebben ze hele goed uitslagen van, ontdekkingen die met de mammografie niet geconstateerd waren. Maar staat nog in de kinderschoenen en wordt ook erg onderuit gehaald maar laten we eerlijk zijn, dat doen ze ook met mijn werk. En daar heb ik ook goede resultaten van gezien. Een spreekwoord is nou eenmaal....onbekend, onbemind.

En dan nog de echo. Kunnen ze veel opzien maar ook weer niet alles.

Hmmm, 
ik zal de verschillende methodes hieronder neerzetten. Zou je dan na het lezen aan mij willen doorgeven wat jij er van vind? En waar jij voor zou gaan? Ik ben heel benieuwd. Ik heb nog de tijd om mijn conclusie te trekken.

 


Mammografie bij borstkanker
Een mammografie is een röntgenfoto van de borst, die gemaakt wordt tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker, of bijvoorbeeld na een verwijzing van de huisarts. Op de foto zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zichtbaar. Een mammografie maakt ook afwijkingen in de borst zichtbaar. Een mammografie wordt gemaakt door de borst tussen twee plexiglasplaten plat te drukken, zodat er van twee kanten een foto kan worden gemaakt. Met name dit platdrukken van de borst kan pijnlijk zijn, maar het is niet schadelijk en het duurt slechts enkele seconden. Bij het samendrukken van de borst komt het voor dat er vocht uit de tepel komt.

 

De uitslag
De foto's worden vervolgens beoordeeld. Doorgaans is de uitslag binnen twee weken bekend. Als de radioloog een afwijking ziet op de foto, ontvangt ook je huisarts deze uitslag. Hij zal dan contact met je opnemen en je doorverwijzen voor verder onderzoek. Dat moet uitwijzen of het om borstkanker gaat of om een goedaardige verandering in je borst. De arts zal de uitslag en zijn advies nader toelichten. Mogelijk krijgen jij en je huisarts een uitslag uitgedrukt in een zogenaamde BI-RADS categorie. Dat staat voor Breast Imaging Reporting and Data System. Deze uitslag bepaald of je doorverwezen wordt voor verder onderzoek.
BI-RADS 0: De foto heeft onvoldoende informatie gegeven en er is nader onderzoek nodig. Ongeveer de helft van de verwezen vrouwen heeft een BI-RADS 0. Bij meer dan de helft van deze groep is alleen beeldvormend onderzoek voldoende. Bij een deel van hen geeft de mammografie soms toch aanleiding voor een biopt, maar vaak blijkt dan dat het geen kanker is.
BI-RADS 1: De foto ziet er normaal uit. Je wordt niet doorverwezen voor verder onderzoek.
BI-RADS 2: Goedaardige afwijking. Je wordt niet doorverwezen voor verder onderzoek.
BI-RADS 3: De afwijking is waarschijnlijk goedaardig is. De kans op kwaadaardigheid is minder dan 2%. Bij een BI-RADS 3 uitslag kan er gekozen worden om een punctie uit te voeren als dit mogelijk is, of je kan na 6 maanden een controle krijgen. 
BI-RADS 4: De afwijking is verdacht maar niet typisch is voor een kwaadaardige tumor. Je wordt doorverwezen voor verder onderzoek. 
BI-RADS 5: Bij een BI-RADS 5 moet je er serieus rekening mee houden dat de gevonden afwijking kwaadaardig is. Je wordt doorverwezen voor verder onderzoek.

 

Voordelen
Meedoen verkleint de kans om te overlijden aan borstkanker. Vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek hebben de helft (50%) minder kans om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen.
Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker vroeg ontdekt en daarna behandeld worden. Zelfs voordat je klachten krijgt, of de borstkanker zelf kunt voelen of zien. Hierdoor is de kans op uitzaaiingen kleiner, is de behandeling mogelijk minder zwaar. Door vroege opsporing is de kans op genezing groter.
Jaarlijks worden er bij ongeveer 7.000 vrouwen een tumor gevonden door screening. Door deelname aan het bevolkingsonderzoek overlijden er per jaar 775 vrouwen minder aan borstkanker.
Op dit moment is het maken van röntgenfoto’s de beste en snelste methode om borstkanker te ontdekken in een grootschalig bevolkingsonderzoek.
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis.
Doordat het bevolkingsonderzoek mobiele units inschakelt, is het onderzoek zo dicht mogelijk bij jou in de buurt. 
Nadelen
Borstkanker wordt bijna altijd behandeld. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen met borstkanker, groeit de tumor zo langzaam dat zij er tijdens hun leven, geen last van zouden hebben gehad. Een behandeling was dan niet nodig geweest. Er kan echter nooit van te voren vastgesteld worden bij wie dit het geval is.
Soms blijkt na nader onderzoek dat de afwijking toch geen borstkanker was. In dat geval heb je je onnodig ongerust gemaakt. Van elke 1000 vrouwen die onderzocht worden tijdens het bevolkingsonderzoek, worden er 25 vrouwen doorgestuurd voor nader onderzoek in het ziekenhuis. Van deze 25 vrouwen hebben 18 vrouwen geen borstkanker, deze 18 op de 1000 vrouwen hebben zich dus onnodig zorgen gemaakt.
Vroege ontdekking van borstkanker zorgt er niet altijd voor je langer leeft. Op het moment dat je eerder weet dat je borstkanker hebt, geeft dit langere tijd een psychische belasting door bezoeken aan het ziekenhuis voor behandeling en controle. Er kan echter nooit van te voren worden vastgesteld of je ook echt langer leeft door de vroege ontdekking.
Je kunt onterecht worden gerustgesteld. Het onderzoek geeft geen volledige zekerheid.
Het onderzoek is een momentopname en geeft geen garantie dat er geen borstkanker kan ontstaan. Bij ongeveer 2 op de 1.000 gescreende vrouwen wordt in de twee jaar tussen de bevolkingsonderzoeken toch borstkanker geconstateerd.
Om een goede foto te maken, worden uw borsten samengedrukt tussen 2 platen. Dat kan pijnlijk zijn. Op dit moment is het maken van röntgenfoto’s de beste methode om borstkanker te ontdekken in het bevolkingsonderzoek. 

 

 

Thermografie
Thermografie kan niet worden gebruikt als screeningsmethode in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is.

 

Een thermografie laat temperatuur verschillen in de huid zien met behulp van infraroodopnamen. Infrarood kan niet diep door de huid heen dringen. Tumoren zitten dieper in het weefsel. Hierdoor is deze methode niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden met thermografie kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken.
Thermografie niet vergoed
Thermografie wordt niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Ook niet in het kader van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het onderzoek komen voor eigen rekening en kunnen erg hoog zijn.
Alleen de beste methode
In het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt alleen gebruik gemaakt van de beste methode om te screenen op borstkanker. Dit is erg belangrijk omdat het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden aan een doelgroep ‘gezonde’ vrouwen. We willen zo veel mogelijk onnodige ongerustheid voorkomen. Tot op dit moment is de mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014). Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar andere methodes. Bijvoorbeeld naar  mogelijk minder pijnlijke manieren om borstkanker te ontdekken. Als de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, zullen we dit via de website laten weten. 
Kan thermografie een mammografie vervangen?
Nee. Een thermografie is geen vervanging voor een mammografie. Thermografie is niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Mammografie en thermografie zijn twee verschillende methoden die ook verschillende informatie geven. Omdat thermografie alleen naar de temperatuurverschillen in de huid kijkt, kunnen tumoren hiermee niet ontdekt worden, omdat deze vaak dieper in de borst liggen. Ook kunnen verkalkingen (die een voorstadium van kanker kunnen zijn) niet gevonden worden met thermografie.
Zo worden bij thermografie tumoren en andere verdachte afwijkingen niet direct weergegeven. Het zou eventueel in incidentele gevallen mammografie kunnen aanvullen bij het vinden van verdachte aanwijzingen.  
­

 

Toen ik vlak na een zeer pijnlijke mammografie werd gebeld dat er “iets” was gezien op de mammogram. Het hoefde niet persé iets ergs te zijn maar er was wel een onderzoek nodig. Ze waren zo vrij om mij 2 dagen later in het ziekenhuis langs te laten komen. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis moest ik meteen WEER een mammogram laten maken. Ik vroeg mij af waarom de eerste niet genoeg was, helaas kreeg ik daar geen antwoord op en moest ik het maar over mij heen laten komen.  Nadat de foto’s weer gemaakt werden moest ik een hele nare punctie ondergaan waarbij ze 6 biopten afnamen. Uiteindelijk bleek het loos alarm! Ze vertelden mij dat het kleine kalkspatjes waren en ik mij geen zorgen hoefde te maken. Vervolgens mocht ik gewoon weer mee op het schema voor het bevolkingsonderzoek.
Acht maanden na mijn laatste mammogram kreeg ik weer een oproep, het eerste wat ik toen dacht: Niet weer!!!
Ik vond het onderzoek zeer pijnlijk en maakte mij zorgen om de straling. Natuurlijk was ik ook erg geschrokken van de ‘vals’ positieve uitslag. Toen dacht ik bij mijzelf: Is er geen andere oplossing die pijnloos, stralingsvrij en vrouwvriendelijk is ?
Na een tijdje gezocht te hebben kwam ik bij infraroodscreening terecht. Deze manier van ‘preventief’ borstonderzoek is geheel pijnvrij, vrouwvriendelijk, stralingsvrij en hoeft daarvoor zelfs géén contact met het lichaam te hebben. Ook kunnen zij met deze methode afwijkingen vaststellen ver voordat deze zichtbaar worden bij mammografie. Uit ervaring blijkt soms wel tot vijf jaar eerder.
Niet alleen afwijkingen in de borsten, maar ook afwijkingen in het lymfesysteem, bloedvaten en/of borstweefsel zijn met deze methode vroegtijdig vast te stellen. Zelfs is te zien of eventuele klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een storende wortelkanaalbehandeling, waarvan de toxines, veroorzaakt door de bacteriën, rechtstreeks via de lymfe de borst instromen.
Ik ben ontzettend blij dat ik een infraroodscreening heb ondergaan!­

 

Na een slechte ervaring bij het maken van een mammografie een aantal jaren geleden (ik had een cyste in mijn borst en deze knapte bij de 5e poging om een foto te maken) heb ik mij steeds afgevraagd of er geen andere (pijnloze) manier was om de borsten te bekijken. Bij toeval kwam ik vorig jaar in contact met Infraroodscreening,  en toen heb ik een infraroodscreening laten maken. Wat een verademing. Geen pijn, geen geplet en ik kreeg een overduidelijk rapport van een arts, met telefonische uitleg van de thermograaf. Voor mij geen mammografie meer.­

 

Tja, dan ga je verder met inlezen en eigenlijk weet je het dan helemaal niet meer. Bij verschillende instellingen gekeken en ook de prijslijst. En dan schrik ik toch even van de prijzen. Die zijn ook niet gezond. Gemiddeld ben je voor een onderzoek met thermotherapie 400 euro kwijt. En dan in mijn achterhoofd dat KWF er niet achter staat. Hmmmm. Wat nu.

Ik vind het knap lastig. Mammografie gaat zo tegen mijn gevoel in, maar ik ben ook realistisch. Ik wil toch ook dat er eventuele tumoren niet opgespoord worden. Dan dit jaar maar toch de mammogram? En dan maar hopen dat ze over twee jaar meer duidelijkheid hebben?