Tekenplaag

 Net als bij mensen zijn sommige honden enorm lekker voor stekende diertjes. De vampiers onder de kleine kruipers en vliegertjes. 

Zo ook hier in huis. Jip motte ze niet, ja soms, bij hoge uitzondering als er echt niks beters langs komt. Kai is een ander verhaal. Nou weet ik dat het een lekker ding is maar dat teken hem ook aanbidden en dan met name zijn bloed, gaat toch wel erg ver.

Een paar jaar geleden vond ik elke dag wel een paar volgezogen krengen in huis liggen. Zij zorgden niet meer voor nageslacht. Buiten het feit dat ik het enorm smerig vind, vind ik het ook een naar idee dat hij telkens blootgesteld wordt aan een eventuele teek die ziektes bij zich draagt.

Dus na overleg met de dierenarts en goede verhalen gehoord te hebben kreeg hij Bravecto. Dat is een bonbon met gif tegen vlooien en teken. Niet schadelijk voor de hond.

En inderdaad, geen teek meer gevonden, werelds. Tot een paar dagen later Kai een epileptische aanval kreeg. En het bleef niet bij eentje. Zo ook een keer onder het wandelen, uit het niets viel hij om, vlak langs de waterkant. Ik kon hem nog net vastpakken zodat hij niet in het water zou rollen. Ik was met iemand samen dus die zag ook wat er gebeurde. Doodeng.

Ik kreeg steeds meer het vermoede dat het wel eens aan Bravecto kon liggen. Was wel heel erg opvallend. De dierenarts had nog geen een melding binnen gekregen, alleen van mij.

Maar toch bleef ik erbij dat het door dat middel komt. En dat middel werkt ook nog eens maanden.

En opeens kwamen er meerdere berichten in de media dat Bravecto niet het wondermiddel is met wat ze dachten. Sterker nog, er gingen honden aan dood, werden erg ziek en sommige honden krijgen er epileptische aanvallen van. Dus toch.

Nooit meer Bravecto. Toen het middel uitgewerkt was heeft hij nooit meer een aanval gehad.

Maar wat dan?

Ivm zijn darmen kan hij geen schapenvet met knoflook. Ben ik geen voorstander van druppels in zijn nek. Je moet maar afwachten hoe hij daar weer op reageert. Is toch een gevoelig mannetje, he.

Vorig jaar een serestoband gekocht. werkt 8 maanden tegen vlooien en teken. En top, geen teek meer gezien.

Dus ook dit jaar bij de eerste teek een band om gedaan. Maar nu niks top. De teken hadden er gewoon maling aan.

Elke dag vond ik wel twee teken in huis en dan nog de vraag wat hij buiten verliest. Verdorie.

Ik heb contact gezocht met de fabrikant en die hebben het nader onderzocht maar ik was de enige die er melding van had gemaakt dus ligt het niet aan het product, wel kreeg ik mijn geld terug, erg netjes. Maar met deze uitslag kwam ik niet verder. 

Als niemand de moeite doet om daar een melding van te maken komt het ook niet verder. Geen meldingen wil nog niet zeggen dat het dan ook niet zo is. Het vreemde vind ik dat het vorig jaar wel goed werkte en nu niet.
Maar wat nu?
Ik wilde geen extra gif maar wel van de teken af.
Dus een apparaatje gekocht die een hoge frequentie geluid afgeeft waar vlooien en teken niet van houden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zeer sceptisch over was. Maar heb ik verder nog een keuze, nop.
Dus aan zijn serestoband hangt nu ook een mooie hanger.
Werkt het? Uhmmmm, tja, hoeveel teken zou hij hebben als hij zijn ketting niet om zou hebben? We halen nog steeds teken van de grond. Doden ze en gaan maar weer door met het leven. Ik hoop dat het volgend jaar beter wordt. Even nog een paar maanden overbruggen.