Veel mensen die in mijn praktijk komen hebben klachten met hun darmen of zouden wel graag wat meer energie willen.

We leven in een tijd waarbij je het gevoel hebt dat je 24 uur per dag beschikbaar moet zijn en zeker vrouwen voelen dat nog eens extra. Naast je baan, het huishouden, de zorg voor je kinderen en de vrouwen van mijn generatie ook vaak de zorg voor de ouders, boodschappen, ook graag nog wat ontspanning. Dat laatste komt nogal eens in de verdrukking of wordt uitgesteld tot de vakantie. Is niet gek natuurlijk dat de batterij een keertje leeg raakt. En zie hem dan maar eens weer vol te krijgen.

 

Ook ik heb last van mijn darmen, dat komt omdat ik geen gluten kan verdragen. Het onderzoek is nog niet afgerond. Voor het onderzoek moest ik drie dagen weer gluten eten, dat heb ik ook geweten en was weer blij dat ik weer “normaal” kon eten. Wat me het meeste opviel was de vermoeidheid, daarnaast een highgevoel (wel een goedkope manier om high te worden, heb ik trouwens ook met chocolade) en als klap op de vuurpijl, buikpijn, misselijk, diarree en algehele maleise. Niet leuk maar wel heel duidelijk.

Eerst zag ik het als een probleem maar al snel zag ik het ook als een uitdaging. Ik ben gek op brood. Maar glutenvrij brood vind ik echt helemaal niks. Gewoon een melige hap. Ik heb kant en klare brood gegeten, broodmixen uitgeprobeerd. Zelf broden gebakken maar nee, gewoon niet lekker. Heel wat brood is naar de vogels gegaan en echt, de vogels hoeven het ook niet. De meeuwen uitgezonderd maar die eten alles.

Tot ik er achter kwam dat de haver de boosdoener was. En ook wel logisch, ik lus ook geen havermout. Weer verder met mijn zoektocht naar lekker brood.

 

Vorige week brood gebakken met verschillende soorten meel (mais, rijst en amandelmeel) met heel veel zaadjes en pitjes en dat is lekker maar nog niet heerlijk. Nu een brood met boekweit, pompoen en pompoenzaadjes.  De tweede brood met veel pitten en zaden

Het eerste brood is heerlijk, het tweede brood is liniarecta in de prullenbak verdwenen.

 

Steeds meer mensen krijgen problemen met oa. gluten, maar ook andere soorten overgevoeligheid voor voeding. Denk maar eens aan melk of pinda's.

Ik denk mede omdat er ongelooflijk veel gemanipuleerd wordt met eten. Ze beloven van alles maar met regelmaat is het toch net niet wat je denkt wat het is.

En eerlijk gezegd vragen we er ook wel een beetje zelf om. We willen graag donker brood want dat is gezond....vinden wij. Dus de fabrikant doet dan as in het brood, lekker donker. We willen zacht brood wat lang vers is. Dus wordt er gemalen haar en conserveringsmiddel in gedaan. We eten graag vlees en vis dus wordt er een massaproductie opgezet. We willen mooie oranje peentjes dus gaan ze in een bad met chemicaliën zodat we mooie oranje peentjes hebben. Speltbrood van de supermarkt. Zit maar een beetje spelt in maar het zit er in dus mogen ze het spelt noemen. Ach, zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Ik weet ook niet hoe je dat nou eens kan omzeilen. Niet iedereen is in het bezit van een stuk land waar je je eigen groente en kippetjes kan houden (oooo, wat zou ik dat graag willen). Wat we wel kunnen doen is alle pakjes, zakjes etc. links laten liggen. Met de juiste kruiden en verdere ingrediënten kom je er ook. Je weet wat er in zit en het is nog veel lekkerder ook.

 

Maar goed, geen gluten, zoeken naar lekker brood en kijken wat er nog meer mogelijk is.

Daardoor eet ik nu elke dag het budwigpapje. De meeste mensen als ontbijt maar ik ben niet zo'n ontbijter, een cracker vind ik al gauw genoeg. Het is  een voedzaam en energiegevend ontbijt. Ik eet het als lunch, gaat ook prima ;-).

 

 

Maar wat is dat dan – dat Budwigpapje? En wie is Johanna Budwig?

Het is meer dan een eeuw terug dat Johanna Budwig (30 September 1908 – 19 May 2003) in Duitsland geboren werd. Op haar 12e verloor ze haar ouders op tragische wijze en groeide sindsdien op in een weeshuis. Zij is gepromoveerd in farmacologie en volbracht de opleiding in biochemie. Later volgde ze ook de opleiding tot Heilpraktiker.
Door haar vechtlust werd zij een succesvolle wetenschapper van haar tijd. Zij was een van de eerste wetenschappers die onderzoek deed naar de vetstofwisseling in gezonde cellen en kankercellen en een van de eerste wetenschappers die het belang van de onverzadigde vetzuren onder de aandacht bracht.
Zij ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan verantwoordelijk zijn voor de celademhaling. Ook ontdekte zij dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met zwavelhoudende aminozuren (eiwitten).
Op basis van deze inzichten ontwikkelde zij een revolutionair voedingsconcept dat volgens haar zorgde voor een optimale celstofwisseling / celademhaling en zodoende uitermate belangrijk was om degeneratie van cellen te voorkomen en zelfs cellen te regenereren.

Wat gaat er in een budwigpapje?

  • 150 gr Kwark, biogarde, Griekse yoghurt of Bulgaarse yoghurt (het liefst biologisch).

  • Een handje glutenvrije havermout. (ik dus niet, vind ik niet lekker)

  • Een halve banaan of een klein appeltje.

  • Twee eetlepels biologische lijnzaadolie koudgeperst(twee weken houdbaar in de koelkast).

  • Een grote theelepel koudgeslingerde biologische honing (De Traay). ( Ik doe wat zoetstof, ik kan (ook) niet tegen honing)

  • Een eetlepel Pompoenpitjes en een eetlepel sesamzaadjes

  • Eetlepel Zonnebloempitjes en een eetlepel lijnzaad. Maak ik fijn in een vijzel

  • Een scheut citroensap.

  • Cranberries. (kan, hoeft niet)

  • Afwisselend wat biologische gedroogde besjes zoals goji besjes, inca besjes en moerbeien. (kan, hoeft niet)

  • Een klein beetje kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden.

     

Dit budwigpapje is rijk aan gezonde omega 3 vetten, bevordert de spijsvertering en is rijk aan antioxidanten en vitamine C voor de huid. We krijgen dagelijks te veel omega 6 vetten binnen en te weinig omega 3. Hierdoor komen er in ons lichaam steeds meer kleine micro ontstekingen voor die onze darmen irriteren en onze huid doen verouderen. Dagelijks een budwigpapje eten, kan hier verandering in brengen doordat het papje rijk is aan omega 3.

Ingrediënten zoals havermout en lijnzaadolie zijn voor veel mensen geen dagelijkse kost en klinken niet als lekker. Toch zou ik dit recept maar eens proberen. Je zult verbaasd zijn hoe lekker het is.